Gemeenten Anzegem en Avelgem kiezen bewust voor duurzame Vlaco-potgrond

Waarom is Vlaco-potgrond duurzamer dan reguliere potgrond? 

Door het aandeel veen te beperken in de Vlaco-potgrond, worden heel wat kilo’s CO2-equivalenten uitgespaard. Bij het ontginnen en het transport van veen komt immers veel CO2 vrij. Bovendien draagt de compost op een positieve manier bij aan het microbieel leven in de potgrond, wat de ziektewerendheid ten goede komt. Via onderzoek en praktijkproeven optimaliseert Vlaco de samenstelling van de potgrond steeds verder. Er wordt gekeken om de hoeveelheid veen nog verder te reduceren, om de nutriëntenvoorraad te optimaliseren en om vochthoudend vermogen nog te verbeteren. Dit gebeurt onder meer via demo-proefopstellingen bij verschillende gemeentes.

Gemeenten Avelgem en Anzegem namen de proef op de som

Gemeenten Anzegem en Avelgem gingen vorig jaar in hun bloembakken en –torens met Vlaco-potgrond aan de slag. Ze waren op slag verkocht door de resultaten, het gebruiksgemak ervan én zijn duurzame karakter. Ze getuigden erover voor de PlattelandsTV-camera's. 

Uitzending PlattelandsTV over Vlaco-potgrond

Erik Vandereecken, schepen Avelgem: “Tot onze grote vreugde hebben we vastgesteld dat er een zeer positief effect is van de Vlaco-potgrond in vergelijking met de reguliere potgrond: een stevigere en uitbundigere bloei, het valt ons ook op dat we minder water moeten geven, de potgrond is dus beter waterhoudend. Het is zeker iets dat we in de toekomst verder willen uitbreiden naar onze andere bloembakken. “ Christophe Vandererven, schepen Vichte, testte in kader van de demoproeven onder andere ook de duurzame Vlaco-potgrond in hun bloemtorens. “Wij ervaren dat de kleuren heel wat beter zijn, er zijn ook minder ziektes en het is schimmelwerend. We zijn heel tevreden over het resultaat. Doordat we met een substraat op basis van compost werken, houdt die het water beter in de bodem vast, waardoor we minder water moeten toevoegen”. 

Vlaco-potgrond: op elk gebied een ‘win-win’

Heel wat steden en gemeenten zijn – net als particulieren en bedrijven – actief op zoek naar manieren om zo ecologisch mogelijk aan de slag te gaan. Op elk gebied. Ook daar past de Vlaco-potgrond perfect ‘in het potje’, met wel 50 % veenvervanging in de Vlaco-potgrond. Het feit dat veen een eindige grondstof is en dus veel minder milieuvriendelijk is, weet lang niet iedereen, terwijl potgrondmengsels vaak 100 % uit veen bestaan.  Dat de potgrond ook naar gebruiksgemak en resultaten goed scoort, is meer dan mooi meegenomen. Ook voor particulieren is Vlaco-potgrond een mooi product waar al veel vraag naar is, maar dat kan zeker nog omhoog. 


Het voorjaar is het moment waarop de vraag naar potgrond piekt. Daarom zetten we dan in op de communicatie erover. PlattelandsTV pakt dan opnieuw uit met de uitzending bij de gemeenten Anzegem en Avelgem, waarmee we naast andere groendiensten ook particulieren hopen te inspireren. Spread the green word!


Vlaco-potgrond is verkrijgbaar in zakken van 40 liter, in big bags of in bulk. Naast Imog, produceert ook IOK Afvalbeheer dit mooie substraat. Ontdek hier de verkooppunten.

 

Ontdek meer over Vlaco-compost

Alles weten over Vlaco-compost