Demoproeven 2019: geproefd én gesmaakt

Demoproeven 2019 Maxim van Vlaco

Jaarlijks zet Vlaco demoproeven op. Het doel? Info vergaren door de ogen van de gebruiker, om zo de producten optimaal af te stemmen aan de noden. De demoproeven 2019 in een notendop: dat zijn 3 biologische boerderijen, 5 groendiensten en 4 tuinbouwscholen, samen goed voor 12.000 m² aan proefopzet en bijna 100 m³ productgebruik. 


Overzicht deelnemers demoproeven 2019.

Wie testte wat? 

  • Bioboer Dirk uit Aalst experimenteert bij verschillende teeltgewassen met Vlaco-potgrond op basis van houtcompost. Een ecologisch alternatief dat 50 % minder veen bevat.
  • Gemeente Machelen-Diegem vergeleek groencompost met Vlaco-fertil in bloemborders.
  • Landbouwschool PITO Stabroek testte groen-, moestuin- en eigen compost. De leerlingen konden daarnaast ook kennis maken met Vlaco-fertil en gedroogd digestaat. Een jaar na datum herken je nog steeds de percelen waar de leerlingen compost gebruikten bij de aanleg van een nieuwe grasmat, door de opvallend groene kleur van de percelen.
  • De groendienst van Stad Hamont-Achel experimenteerde met Vlaco’s gft-compost bij de aanleg van een volledig nieuwe rotonde. Door het toevoegen van organische stof aan de zandgrond wordt onder andere het watervasthoudend vermogen er bevorderd. Ook testten ze Vlaco-fertil, in een aantal plantenbakken doorheen de stad, met als doel nieuw leven te blazen in de bestaande potgrond.
  • De tweedejaarsleerlingen van het Scheppersinstituut Wetteren waren druk in de weer met moestuincompost (80 % compost vermengd met 20 % gedroogd digestaat) om de eigen aardappelen, blad-, peul- en wortelgewassen te kweken. De leerkrachten waren zodanig enthousiast, dat ze besloten om ook in 2020 met moestuincompost aan de slag te gaan. 
  • Bij zelfoogstboerderij Grondsmaak in Kontich bracht men een fijne laag van 5 liter/m² groencompost aan, bij onder meer framboos, rabarber, asperge, tomaat en meer. En dit telkens met een iets grovere (zeefmaat 20 mm) én iets fijnere compost (zeefmaat 10 mm) bij elk van de gewassen.
  • Stad Roeselare testte topdressing, gft-compost, Vlaco-fertil op meerjarige bodembedekkers en vaste planten, maar ook Vlaco-potgrond in bloembakken doorheen de gemeente.
  • Gemeenten Anzegem en Avelgem testen Vlaco potgrond, IMOG-potgrond, verrijkte Vlaco-potgrond en een gewone, universele potgrond op struiken, vaste planten en bloembakken verspreid door heen de gemeenten. De resultaten: een weelderige groei, minder ziektes, en méér bloemen (die nog eens mooier kleurden ook).De schepenen van Anzegem en Avelgem werden erover geïnterviewd door PlattelandsTV. Ontdek het interview hier. 
  • De Pluk- en snoeptuin testte Vlaco-potgrond en groencompost op fruitgewassen, bessen en groenteteelt.
  • De tuinbouwschool in Melle testte boerderijcompost, groencompost en moestuincompost in groenteteelt.
  • Tuinbouwschool VLTI Torhout testte moestuincompost en Vlaco-fertil op verschillende groenten.

 

Enkele conclusies per productgroep 

Vlaco-potgrond

De Vlaco-potgrond is een universele potgrond, die voor een verscheidenheid aan planten en bloemen geschikt is. De toevoeging van extra nutriënten en polymeren die het vochthoudend vermogen extra verhogen, blijkt zeker niet standaard nodig te zijn. De gemeenten Avelgem als Anzegem zijn hier goede voorbeelden van. Zij vergeleken verschillende potgronden in bloempotten en bloementorens. Bij de meeste planten lijkt de Vlaco-potgrond bovendien positieve effecten te hebben op de ziekteresistentie. Vlaco-potgrond bevat groencompost, boordevol nuttige micro-organismen, die de weerbaarheid tegen ziekte ten goede komen. 

De potgrond zelf werd als eerder droog en stoffig beschouwd, al had dit geen effect op het waterhoudend vermogen van de potgrond. Dit wijst er echter wel op dat de gebruikte compost in het potgrondmengsel niet te droog mag zijn. 

Bij de toepassing van bepaalde teelten blijkt de Vlaco-potgrond minder goed te scoren. Voor verschillende komkommerachtigen bevat de Vlaco-potgrond niet genoeg stikstof. De toevoeging van extra voedingstoffen  zou hier dus wel nuttig kunnen zijn. In 2020 zal Vlaco verder onderzoek uitvoeren naar de samenstelling van de potgrond, waarbij deze aanbevelingen en tekortkomingen meegenomen zullen worden.
 

Potgronddemo's
Anzegem en Avelgem gingen aan de slag met Vlaco-potgrond


Vlaco-fertil en gedroogd digestaat

Vlaco-fertil is een gepelletiseerd gedroogd digestaat, aangevuld met vinasse. Vlaco-fertil wordt getest in deze demoproeven en is momenteel nog niet op de markt verkrijgbaar. 

Tijdens de demoproeven werd in 2019 in een aantal kleinere proefopzetten gebruik gemaakt van Vlaco-fertil. Dit onder andere bij de aanleg van bloembakken en plantvakken met meerjarigen. Maar ook voor het onderhoud van borders met siergrassen, buxus en heesters. 

De toepassing van de Vlaco-fertil werd vergeleken met een nulbemesting, bij vergelijkbare groeiomstandigheden, op slechts enkele meters van elkaar. Vlaco-fertil (200 g/m²) maakte hier het verschil tussen uitval of het goed gedijen van de jonge planten. 

Het resultaat: gedroogd digestaat scoort over het algemeen erg goed. Sommige gebruikers suggereerden wel dat voor Vlaco-fertil een kleiner formaat van korrel (bv. verkruimeld) handiger toepasbaar zou zijn. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de pellets tijdens het harken goed gemengd worden met de bodem en niet meer boven komen te liggen. Vlaco neemt dit mee voor toekomstige productie van de Vlaco-fertil.
 

demo's met digestaat
Startsituatie demoproef met Vlaco-fertil bij hobbytuinier en resultaat demoproef met digestaat van tuinbouwschool Pito


Vlaco-compost

Groen- en gft-compost blijven gevestigde waardes. Het viel de gebruikers op dat de toepassing van compost het vochtgehalte sterk ten goede kwam. Op verschillende demolocaties met compost bleef het gras opvallend langer groen en groeide het gras merkbaar beter. 

Een eindgebruiker merkte op dat in de professionele compost, substantieel minder onkruiden kiemden dan in de eigen geproduceerde boerderijcompost. Dit benadrukt het belang van opvolgen van hygiënisatie van de compostering (via temperatuurscontrole, omzetting en bevochtiging). 

De resultaten met moestuincompost (80 % compost vermengd met 20 % gedroogd digestaat) scoorden doorgaans heel goed. Een school die er uitgebreid mee aan de slag ging, stelde voor alle percelen een gezondere kleur, grootte en vorm van de planten en bladeren vast. De geoogste groenten vertoonden ook duidelijke positieve verschillen in groei en opbrengst in vergelijking met voorgaande jaren.
 

Demoproeven met compost
Startsituatie demoproef met gft-compost en resultaat zomerbloei in Hamont-Achel

 

Meer weten over Vlaco's demoproeven?

Ontdek hier alles en meer over Vlaco's demoproeven

 

>> Terug naar het jaarverslag 2019