Biologische kringloop 2.0: biostimulanten en -pesticiden


Van organische reststromen tot biostimulanten en -pesticiden
(Maaike Perneel, UGent)

Organische reststromen kunnen – mits een correcte valorisatietechniek – omgezet worden naar biopesticiden en biostimulanten. Op deze manier kunnen ze bijdragen aan het beschermen van de planten tegen enerzijds plagen en ziektes en anderzijds abiotische stress zoals droogtestress, hittestress, …

Er zijn al vele onderzoeken gebeurd naar een heel divers gamma van organische reststromen: tomatenloof, zonnebloemstengels, garnaalpellen, kippenpluimen, … Al deze reststromen hebben hun waarde en mogelijkheden, samen met de nodige uitdagingen.

Zo is het mogelijk om van komkommerloof (aanbod geschat op 1.300 – 1.500 ton/jaar in Vlaanderen) een extract te maken dat bioactieve componenten bevat die planten kan beschermen tegen nematoden. Echter, het is een grote uitdaging om de clips en touwen die bij de teelt gebruikt worden, er eerst uit te halen.

Maaike
                                                                          Bron: UGent

Verschillende scheidingstechnieken (zoals scheiden op basis van dichtheid, zeven, windziften en composteren) zijn uitgetest, maar een praktische, efficiënte methode is nog niet gevonden. Daarnaast is het ook logistiek geen eenvoudige stroom: in een korte periode komen grote hoeveelheden vrij (dat gebeurt vooral in november). Misschien kan inkuilen hierbij helpen als bewaartechniek? Onderzoek toont aan dat het extract van komkommerloof werkt als bionematocide, maar bij het rechtstreeks onderwerken van het loof wordt deze werking niet vastgesteld.

Ook andere organische reststromen hebben potentieel om als grondstof te kunnen dienen om biostimulanten of biopesticiden te produceren. Er zijn steeds de nodige technische, logistieke en wettelijke uitdagingen die moeten overwonnen worden.

Cmartlife deelproject C12.1

Niet-composteerbare touwen en clips vormen een probleem in elke toepassing van loof. In het Cmartlife deelproject C12.1 onderzoekt Vlaco  daarom samen met heel wat partners welke alternatieven er zijn voor deze niet-composteerbare materialen. Zo kunnen we de verbranding van serreloof in de toekomst te vermijden, maar het actief inzetten als een hoogwaardig recyclageproduct. Meer info en (voorlopige) resultaten van deze onderzoeken vind je op vlaco.be/c12-1.

Maaike gaf tijdens het symposium van Vlaco op 20 juni 2023 een uiteenzetting over bovenstaande. Je vindt de presentatie hier.