Plan? Eet! Hoe een app helpt tegen voedselverlies

Plan-eet

Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Departement Omgeving* blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.

Om daar iets aan te doen, liet Vlaco een app ontwikkelen om de gezinnen te helpen hun voedselverspilling op een speelse manier aan te pakken. De app werd Plan-eet gedoopt. De naam zegt het al: een app boordevol tips & tricks om de gezinnen te helpen zo bewust mogelijk om te gaan met voedsel. Denk aan plannen van aankopen, maaltijden, technieken om voedsel optimaal te bewaren, tot zelfs leuke recepten om restjes in te verwerken.

De gebruiker van Plan-eet maakt een inschatting van hoeveel eetbaar voedsel hij weggooit. Ook kan hij in de app zijn gewogen voedselrestjes ingeven. De app houdt deze cijfers nauwkeurig bij en geeft zo een handig overzicht van hoeveel voedsel op week- of maandbasis verloren gaat. De tips zetten aan om het week na week beter te doen. Meedoen met de challenges, doet de scores stijgen en de hoeveelheid weggegooid voedsel dalen!

De app is sinds september 2022 te downloaden voor Android in de Google Play Store en sinds december 2022 via de Apple Store voor IOS.

Red de restjes? Ready, set, (h)app!

Stand van zaken

Veel intercommunales hebben na de lancering via socials, website en afvalkrant gecommuniceerd over de app Plan-eet. Je kan merken aan het aantal downloads per postcode welke regio er ruchtbaarheid aan geeft.

Eind november 2022 hadden reeds 500 mensen de app met een Androidtoestel gedownload. In januari was dat aantal voor Android en IOS al toegenomen tot meer dan 700 geregistreerde gebruikers.

Communicatie

In het najaar van 2022 zijn we gestart met de communicatie over de app. We doen hiervoor beroep op verschillende kanalen.

1. PlattelandsTV

PlattelandsTV maakt in samenwerking met Vlaco 7 korte filmpjes met tips voor de gezinnen om voedselverspilling tegen te gaan. De korte filmpjes werden vanaf oktober 2022 uitgezonden op PlattelandsTV en worden regelmatig hernomen. Alle filmpjes zijn ook terug te vinden in de Plan-eet app.

2. Website & social media

Voor de websitebezoeker is er een aparte pagina op onze website met algemene info over de app en hoe deze te downloaden.

Voor 2023 is er een contentplanning opgemaakt voor de social kanalen van Vlaco, met wekelijks minstens 1 boodschap rond voedselverlies die naar de app verwijst.

3. Samenwerking met lokale besturen

Onder het motto ‘Samen bereiken we meer’ zorgen we ervoor dat lokale besturen beroep kunnen doen op voorbeeldteksten voor de bekendmaking van de app Plan-eet. Meer dan 80% van de afvalintercommunales maakte graag gebruik van dit communicatiepakket en promootte zo de app via hun website en/of sociale media.

Intercommunale Igean ging zelfs nog een stapje verder en promootte op de Internationale Dag tegen Voedselverlies en Voedselverspilling (29 september) de Plan-eet app op Radio 2.

 

*onderzoek uit 2019: https://voedselverlies.be/studie-huishoudens