Vlarema 9 en het gebruik van fruitstickers

Op 22/12/2023 werd Vlarema 9 goedgekeurd. De publicatie in het Belgisch Staatsblad wordt verwacht in maart 2024 en de wetgeving treedt 10 dagen later in voege.Vlarema verbood eerder het aanbrengen van niet-thuiscomposteerbare stickers op groenten en fruit, met uitzondering voor functionele stickers en stickers met wettelijk verplichte informatie. Bedrijven die toch stickers wensten te gebruiken, dienden over te schakelen naar gecertificeerde thuiscomposteerbare stickers.

In Vlarema 9 worden die uitzonderingen nu geschrapt, wat inhoudt dat voortaan alle fruitstickers composteerbaar moeten zijn. De bedrijven krijgen hierbij de keuze om industrieel composteerbare of thuiscomposteerbare stickers te gebruiken.

Fruitstickers vervullen voor veel bedrijven een belangrijke functie (branding/ onderscheid bio versus conventioneel/ PLU codes/ …) en worden ingezet als minimale verpakking waarop men informatie kwijt kan. Omdat het nog tijd vergt om voldoende productievolume van composteerbare stickers te realiseren en er voor een aantal producten op vandaag nog technische oplossingen worden gezocht, ondertekenden de belanghebbende partijen in 2022 een protocol waarin ze zich engageren om het stopzetten van het gebruik van stickers na te streven en alternatieven zoals stickervrije handel en het gebruik van composteerbare stickers te ondersteunen. Daarbij is uitwisseling van informatie omtrent onderzoeksresultaten, technische knelpunten en goede praktijkvoorbeelden een belangrijke factor. Omwille van het internationale karakter van de handel en de impact van regionale wetgeving op de intracommunautaire handel, engageerden deelnemende partijen zich eveneens om een Europees draagvlak te creëren en een geharmoniseerde Europese aanpak te bewerkstelligen.

Ondertussen onderhandelen de Europese lidstaten, het Europees Parlement en de Commissie verder over een Verordening omtrent Verpakkingen en Verpakkingsafval. In de ontwerpteksten gaat Europa eveneens voor een verbod op niet-composteerbare stickers op groenten en fruit en voorziet men de optie voor het gebruik van composteerbare stickers. Het is alsnog onduidelijk of men enkel industrieel composteerbaar of ook de thuiscomposteerbare stickers zal opleggen. Voor industrieel composteerbaar is er een Europese norm EN 13432, maar voor thuiscomposteerbaar is deze er nog niet en valt men voorlopig terug op private standaarden zoals het 'OK Compost Home Label' (Tüv Austria) of de normen AS 5810 en NF T 51-800.

Met de publicatie van Vlarema 9 in aantocht én in de wetenschap dat Europa eveneens opteert voor composteerbare stickers, adviseert men bedrijven die stickers wensen te gebruiken om verder werk te maken van de overschakeling naar composteerbare stickers. Indien thuiscomposteerbaar niet haalbaar is, moet worden gekozen voor gecertificeerd industrieel composteerbare stickers die voldoen aan de EN 13432 norm.

In het kader van een circulaire economie wordt steeds meer ingezet op de valorisatie van biologisch afval. Dit afval wordt onder meer herleid tot compost en digestaat dat op zijn beurt opnieuw kan worden ingezet als bodemverbeterend middel of meststof.

Meer info over Vlarema 9 vind je hier