Biologische kringloop 2.0: BioCon


BioCon, een nieuwe bioraffinage van lignocellulose reststromen
(Bert Lagrain, KU Leuven)

BioCon is een eigen ontwikkelde bioraffinagetechnologie die het mogelijk maakt om waardevolle componenten uit lignocellulose plantenmateriaal te halen. Deze componenten kunnen verder dienen als grondstoffen voor de chemische industrie.

Als inputmateriaal worden er op dit ogenblik vlaslemen gebruikt. Deze vlaslemen zijn een laagwaardige bijstroom bij de productie van vlasvezels. Ze worden vooral als stalstrooisel gebruikt. Echter, deze stroom is interessant voor deze bioraffinagetechnologie omdat het uit korte vezeltjes bestaat (geen voorbewerking nodig), het een homogene stroom is (één soort) en het minder stikstof en eiwitten bevat (stikstof en eiwitten maken raffinage complexer, tijdrovender en duurder) dan bijvoorbeeld hooi. In België komt er ca. 40.000 ton vlaslemen vrij per jaar.

De techniek levert twee eindproducten: lignineolie (bio-olie) en pulp. Deze stromen kunnen ingezet worden als bouwstenen, als additieven voor polymeren, als plantenbescherming, als voedseladditieven (suikerpulp), …

Op laboschaal, in kleine reactoren, werden de mogelijkheden van deze bioraffinagetechnologie al aangetoond. Hierdoor heeft men beslist (met Vlaamse, Federale en Europese steun) te investeren in pilootinfrastructuur. Op dit ogenblik wordt deze infrastructuur geïnstalleerd in een hal in Bierbeek. In een volgende stap, wanneer de mogelijkheden worden bevestigd, is het de bedoeling investeerders te zoeken en de technologie volwaardig te gebruiken.

Bert gaf tijdens het symposium van Vlaco op 20 juni 2023 een uiteenzetting over bovenstaande. Je vindt de presentatie hier.