CORE project

Vlaco is partner van het CORE Project, waarbij CORE staat voor ‘Composting in Rural Environments’, oftewel: composteren in landelijk gebied.

Vlaco is partner van het CORE Project, waarbij CORE staat voor ‘Composting in Rural Environments’, oftewel: composteren in landelijk gebied. Het project focust zich op het promoten van kwaliteitsvol (kleinschalig) composteren in rurale regio’s, denk hierbij onder meer aan thuiscomposteren, wijkcomposteren of (voor)vergisting (met nacompostering).

Het CORE project wil een soort versneller zijn om compostering (en preventie van bioafval in het algemeen) in plattelandsgebieden aanzienlijk te verhogen. Zo kan op middellange termijn de organische fractie van huishoudelijk afval – een fractie die in schaars bewoonde regio’s economisch én ecologisch een vrij grote last betekent – drastisch afnemen. Het beperken en voorkomen van bioafval en het normaliseren van kwaliteitscompostering in plattelandsgebieden met een lage bevolkingsdichtheid kan bijdragen aan een beter beheer van organisch afval. Bovendien zou de geproduceerde compost kunnen dienen voor lokale en regionale parken en tuinen en kunnen toegepast worden in specifieke situaties; ook zouden nieuwe (afzet)markten kunnen worden gevonden en gepromoot. Door in rurale regio’s meer in te zetten op (kleinschalige) verwerkingsmethoden, moet het organisch-biologisch afval niet meer verbrand worden en wordt de biologische kringloop optimaal gesloten.

Het is de bedoeling om in dit CORE-project gebruik te maken van de kennis vergaard in voorgaande projecten, en om deze kennis te verspreiden in landelijke omgevingen in heel Europa.

In het CORE-project fungeert Vlaco dan ook graag als leermeester (Hoe doen we aan kleinschalig composteren in Vlaanderen en welke kennis delen we graag?) én leerling (Hoe doen andere regio’s het en wat kunnen we van hen leren?).

In functie daarvan worden er semestriële thematische seminaries en studiebezoeken georganiseerd.

  • Op thematische seminaries lichten de partners hun zgn. ‘best practices’ toe (bv. ‘Wat houdt de compostmeesterwerking in Vlaanderen in?’ of ‘Hoe pakt met voedselverlies aan in Hongarije?’ of ‘Wat betekent kringlooptuinieren in Italië?’) en leren ze van elkaar.
  • Op studiebezoeken wordt telkens bij één van de CORE-partners getoond hoe zij de biologische kringloop trachten te sluiten, in grote en kleine verwerkingseenheden, met specifieke communicatie- en educatiemiddelen …

In het eerste semester gingen seminarie- en studiebezoeken door in Ciudad Real (Castilla La Mancha, Spanje) en in het tweede semester was dit het geval in Bolzano (Zuid-Tirol, Italië). De komende maanden en jaren verneem je nog heel wat meer over deze kennisuitwisselingen. In het derde semester (midden mei 2024) komt de CORE-delegatie naar Vlaanderen. Volg ons op onze socials en je verneemt er de komende weken meer over.

Parallel aan de info-uitwisseling wordt er ook nog heel divers communicatiemateriaal gemaakt. Naast posters en brochures zullen er ook drie video’s worden ontwikkeld, met als doelgroepen de burger, de afvalintercommunales en kleine ondernemingen en organisatie zoals bv scholen en horeca.

Partners

Het CORE project bestaat uit acht partners: RSUSA - Castilla La Mancha (zij leiden het project in goede banen), LfU BrandenburgŚwiętokrzyskie RegionKDRIU - Central Transdanubian Regional Innovation Agency Nonprofit LtdProvincie Bolzano – Alto AdigeGemeente Söderhamn, de regio van West-Macedonië en Vlaco. European Compost Network (ECN) heeft vooral een communicatierol te vervullen. 

Gedurende het project komen de partners regelmatig samen om hun bevindingen, onderzoeken, vooruitgang en ‘best practices’ te delen. Meer info over deze 'best practices’ en studiebezoeken vind je op https://www.interregeurope.eu/core-0.

Op 17 april 2023 werd het project alvast officieel gestart met een kick-off seminarie in Spanje.

CORE

Eind september 2023 trokken de partners naar Bolzano in Italië voor een studiebezoek, enkele sfeerbeelden: 

CORE 1  CORE 2  CORE 3  CORE 4  CORE 5

Volg het CORE project ook via TwitterFacebook, Instagram en LinkedIn. Meer info vind je op de website en in de brochure.

CORE poster

Klik op de afbeelding om in te zoomen

CORE poster