Biologische kringloop 2.0: Rustica project


Rustica project: producing sustainable bio-based fertilizers from food wastes and the role of electrodialysis (Francis Kotoka, UGent)

Ook in de toekomst is het belangrijk dat we over voldoende nutriënten beschikken om te kunnen voorzien in onze voedselvoorziening. Daarom zullen, naast de minerale meststoffen (fosfor is eindig en door Europa als kritische grondstof bestempeld, stikstof wordt geproduceerd via fossiele energiebronnen) ook alternatieven moeten worden toegepast. Het Rustica-project onderzoekt de mogelijkheden om duurzame biogebaseerde meststoffen te produceren uit afval van onder andere de voedingsindustrie.

Er wordt gestart met vergist afval van de voedingsindustrie, een vorm van digestaat. Door middel van elektrodialyse, wordt er stroom gestuurd doorheen het vergist materiaal en met behulp van semipermeabele membranen worden nutriënten afgescheiden. Dit is een snel proces met een gemiddeld verbruik van 1kW per kg meststof. Met behulp van deze techniek kan er bepaald worden welke voedingsstoffen meer of minder in het concentraat achterblijven. Op deze wijze kunnen de nutriëntenratio’s bijgestuurd worden en afhankelijk van de teelt en de gewasbehoeften kan er een ‘meststof op maat’ gemaakt worden.

De techniek heeft nog een aantal uitdagingen, waaronder de moeilijke selectieve scheiding tussen de NPK’s en de vluchtige vetzuren. Echter, er is zeker ook potentieel voor een duurzame en circulaire bemesting door het opconcentreren van nutriënten.

Francis gaf tijdens het symposium van Vlaco op 20 juni 2023 een uiteenzetting over bovenstaande. Je vindt de presentatie hier.