Van je bord naar de afvalbak? Er zijn vele oplossingen om de restjes te redden!

Preventie van voedselverlies is dé belangrijkste manier om de Vlamingen aan te zetten tot gedragsverandering. Voedsel dat niet te veel wordt aangekocht, moet je namelijk ook niet weggooien. Maar wat als je na een maaltijd of ondanks al je goede voornemens, toch met overschot zit?

Je kan er thuis nog heel wat waardevolle bestemmingen aan geven, vooraleer je de overschot met de afvalophaling zou meegeven. We geven je graag stap voor stap mee hoe je de ‘restjes kan redden’, te beginnen bij de meest waardevolle stap.

Stap 1: Ga aan de slag met restjes

Overschotjes lenen zich perfect tot het gebruik in een origineel restjesrecept! Inspiratie bezorgen we je graag hier. Meer restjesrecepten vind je in Plan-eet (een gratis app van Vlaco vzw) te vinden in de App en Play Store.

Stap 2: Geef je overschotjes aan de dieren

Wat je zelf niet meer opeet, is misschien wel een heerlijke maaltijd voor de kippen. Hun dankbaarheid is groot: je krijgt er eitjes voor in de plaats.

Stap 3: Ga aan de slag met thuiscomposteren

Heb je geen kippen? Geen probleem! Je kan ervoor kiezen om zelf je keuken- en tuinresten te composteren. Dat is een natuurlijk proces waarbij bacteriën, schimmels, compostwormen, pissebedden, … keuken- en tuinresten omzetten in een humusrijk product, compost genaamd. Wie thuiscomposteert, bespaart. Als thuiscomposteerder hoef je (bijna) geen keuken- en tuin afval aan te bieden afvalophaling en je hoeft geen (of minder) bodemverbeteraars aan te kopen aangezien je ze zelf máákt.

  • Bij de lokale besturen kan je terecht voor het juiste composteersysteem: een compostvat voor de kleine tuin of meerdere geschakelde compostbakken voor de grote tuin.
  • Het composteerproces houdt zichzelf in stand. Jij moet enkel zorgen voor de juiste omstandigheden, zodat de compostorganismen voldoende variatie in voeding, zuurstof en vocht hebben om hun werk optimaal uit te voeren. Let wel: de compostorganismen thuis kunnen niet met alle keukenresten aan de slag. Kijk in de thuiscomposteerwijzer wat je wel en niet kan thuiscomposteren.
  • Om de composteerprincipes onder de knie te krijgen kan je een infosessie Thuiscomposteren of een driedelige sessie Thuiscomposteren in de kringlooptuin volgen. Deze worden gratis aangeboden door Vlaco in samenwerking met de intercommunales. Vraag dus zeker aan jouw intercommunale of en wanneer zij een volgende infosessie organiseert.

Stap 4: Gooi je gft-afval in de gft-bak

Maak optimaal gebruik van de gft-inzameling en gooi je keuken- en tuinresten niet bij het restafval, maar in de gft-bak. Wat wel en niet bij het gft mag, vind je hier. Maak het werk van de ophalers en composteerders nét iets makkelijker en word een gft-sorteerheld met deze tips.

Hou je gft-bak zuiver en geurvrij met deze tips:

  • Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken.
  • Plaats de container indien mogelijk op een plekje in de schaduw.
  • Bied je container (zeker in de zomermaanden) bij elke ophaalbeurt aan, ook als hij nog niet volledig vol is.
  • Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen een nare geur, maar ook het aankoeken van vuil.
  • Lavendel werkt tegen een slecht ruikende bak. Zorg er wel voor dat je verse lavendel gebruikt, die kan achteraf perfect mee gecomposteerd worden.
  • Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak restjes van vers vlees en vis indien mogelijk in een klein stukje krantenpapier, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Ook kan je vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst laten uitlekken.
  • Laat gemaaid gras een dagje drogen voor je het in de container gooit.
  • In sommige regio’s worden composteerbare zakjes gebruikt om het keukenafval te verzamelen vooraleer het in de gft-container gaat. De gemeente of intercommunale stelt deze zakjes in overleg met de gft-verwerker ter beschikking. Door deze zakjes goed te sluiten zorg je er ook voor dat je gft-container minder aantrekkelijk is voor insecten. In sommige gft-installaties hinderen de zakjes het verwerkingsproces. Het is vanzelfsprekend dat de zakjes dan niet kunnen worden gebruikt.