Ondersteuningsmechanisme voor biomassa(rest)stromen

De Vlaamse regering bouwt het systeem van groenestroomcertificaten (GSC) af tegen 2024 voor nieuwe biogasinstallaties en schrapte dit reeds voor vaste biomassaverbranding met energierecuperatie.

Voor sommige types hernieuwbare energie-installaties (zon en wind) bestaat er een investeringssteun, maar voor nieuwe bio-energie-installaties is er nog geen of slechts beperkt zicht op een nieuw ondersteunings- en/of beleidskader.

Bio-energie-installaties zijn brandstofgedreven technologieën, waarbij – naast de initiële investeringskost – de exploitatiekost ook een belangrijke factor vormt.

Doel van verkennende studie

De installaties van Vlaco-leden hebben een sterke link met besparing of sekwestratie van CO2-equivalenten of bodemkoolstof. Om die reden heeft Vlaco – samen met het Bio-Energieplatform – dan ook een verkennende studie laten uitvoeren naar een mogelijke toekomstige ondersteunings- en beleidskader voor bio-energie-installaties in een CO2-gebaseerde omgeving.

Deze keuze is gebaseerd op de rol die biogas- en composteringsinstallaties en hun eindproducten digestaat en compost, rechtstreeks of onrechtstreeks, kunnen spelen in:

  • de verplichte 55% broeikasgasemissiereducties tegen 2030;
  • de mogelijkheden van bio-energie-installaties om naast hernieuwbare energie – en dus reductie van fossiele CO2-uitstoot – ook biogene CO2 te capteren en gebruiken (negatieve broeikasgasemissie),
  • een grotere bodemgezondheid en bodemkoolstofgehalte en dus bijdrage aan de LULUCF-doelstellingen,
  • methaanreducties van meststromen,
  • certificaten voor de ETS-sector.

Doel van de opdracht van Vlaco en Bio-Energieplatform aan het consortium In den Roden Schilt Consulting, ABDE, Caprea en VITO was om voor Vlaamse bio-energie-installaties te onderzoeken onder welke voorwaarden en op welke manier een CO2-gebaseerd ondersteuningskader vorm kan gegeven worden. Omdat een bio-energie-installatie een brandstofgedreven installatie is, blijkt steeds opnieuw uit de financiële doorrekening dat een exploitatie-ondersteuning hier de beste oplossing biedt. 

Resultaat studie

Het hierbij beschikbaar gestelde rapport levert een zeer interessant en actueel overzicht (2023), van het Europese, Belgische en Vlaamse klimaatkader, maar ook in de bestaande CO2-gebaseerde lasten en -ondersteuning in de omliggende regio’s (screening). Finaal biedt de studie een grondig inzicht in hoe CO2 centraal kan staan om de verschillende troeven van Vlaco-leden beter in beeld te brengen en ondersteunen. Vlaco hoopt dat de conclusies en 'krijtlijnen' van de studie eenieder kan inspireren tot een beter begrip van de cruciale rol en troeven van de bio-energie in een CO2-gedreven klimaatbeleid.

 

 Vlaco     Bio-energieplatform