Voedselverlies beperken
Wat is voedselverlies? Alle voeding die voor de mens bestemd was en niet door de mens geconsumeerd werd, rekenen we onder voedselverlies. In Vlaanderen gaan jaarlijks tonnen aan voedsel en drank verloren, doorheen de ganse voedselketen.
Voedselverlies voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zet Vlaco er integraal op in :-) Voorkomen is altijd de eerste stap in onze voedselverlies-cascade!
Lerend netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies
Het Lerend Netwerk Lokale besturen tegen voedselverlies werd opgericht door OVAM en Departement LNE (de voorloper van Departement Omgeving) en partners VVSG, Vlaco vzw en KOMOSIE (de voorloper van Herwin) en wil lokale besturen ondersteunen en stimuleren bij het regisseren of coördineren van een beleid rond voedselverlies. De organisatie van workshops rond concrete thema’s, waarbij lokale besturen ervaring en praktijkvoorbeelden kunnen uitwisselen; resulteerden in vier dossiers:
• Dossier distributieplatformen voedseloverschotten
• Dossier restorestjes
Plan? Eet! Hoe een app helpt tegen voedselverlies
Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Departement Omgeving* blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen.
Welke acties hebben impact op voedselverlies bij de Vlaamse huishoudens?
Op de campagnewebsite ‘30% minder’ – een samenwerking van MIROM en IMOG – werden acties opgenomen om voedselverlies te voorkomen, van bewaartips tot workshops rond koelkastbeheer of koken met restjes. In juni stond brood in de kijker en dankzij de bakkers van de deelnemende gemeenten uit de MIROM- en IMOG-regio werden 100.000 broodzakken verspreid om de burgers naar de tips op het 30% minderplatform te leiden.
Ontdek Vlaco's podcast met het Geluidshuis over de milieu- en klimaatimpact van voedselverlies
Is het jou al opgevallen? Komkommers zijn allemaal even groen, even recht en even dik.
Leen van het Geluidshuis trekt haar regenbotjes aan en gaat samen met Hans Bruyninckx, hoogleraar internationale relaties en internationaal milieubeleid en Vlaco's thuiskringloopexpert Kristof Van Stichelen de boer op. Ze schuppen zich een antwoord naar de vraag: Waarom bestaan er geen kRomkommers?
RED DE RESTJES met Vlaco!
We weten het allemaal, voedsel verspillen is niet oké. En toch overkomt het iedereen wel eens. Tijdens het webinar krijgt elk gezin - klein of groot, jong of oud - handige én dagelijkse tips om voedselverlies te beperken. Deze webinar kan je nu hier op elk moment (her)bekijken. Veel plezier ermee!
Restjes thuiscomposteren
Dit is de vierde stap in de voedselverlies-cascade.
Heb je geen huisdieren of heb je keukenresten die je huisdieren niet lusten? Die kan je composteren! Maar vooral de niet-eetbare restjes kan je in de composthoop kwijt. De compostorganismen trekken hun neus niet op voor een bananen- of appelsienschil. Ook notendoppen en koffiedik staan op het menu.
Verlies voorkomen begint bij bewust aankopen
Overkomt het jou ook, thuiskomen met een pak bakboter en dan ontdekken dat het vorige pak nog onaangeroerd in de kast ligt? De voorraadkast en koelkast controleren alvorens een lijstje op te maken, behoedt je voortaan van die vergetelheid.
Restjes bij de gft-ophaling of restafval
De vijfde en laatste stap in onze voedselverlies-cascade is de restjes in de gft-bak of - indien in jouw regio gft-ophaling niet gangbaar is - de restjes in de restafvalzak te deponeren.
De restafvalzak geniet logischerwijze de minste voorkeur, aangezien er op deze manier geen sprake is van een kringloop maar het verhaal eindigt als afval.
Bewaartechnieken
Er bestaan al jaren goede bewaartechnieken die hun sporen al lang verdiend hebben.
- Opleggen (in zout, azijn …)
- Kelderbewaring / Inkuilen
- Wecken / inmaken
- Sappen maken / op alcohol bewaren
- Confituur / gelei
- Drogen
Vlaco’s restjesrecepten!
Restjes redden én ondertussen smullen van de heerlijkste gerechten! Daar zijn we bij Vlaco zot van en zot goed in!
Benieuwd naar enkele van onze top-restjesrecepten?
Beter bewaren voorkomt voortijdig bederf
Gekoelde producten na aankoop snel in de koelkast opbergen, garandeert langere versheid.
De temperatuur in de koelkast varieert. Zo zijn de rekjes in de deur warmer en is het schap boven de groentelades het koudst. Je dranken in de deur en je vlees en vis op de onderste legger, zorgt voor een optimale bewaring.